Modern Dönemde Tecdid ve Sentezci İslâm Düşünürleri
Dr. Muhammed el-Muhtar el-Shinqiti

Dr. Muhammed el-Muhtar el-Shinqiti | 28 Kasım 2022

İslâm Düşünce Enstitüsü 2022-2023 akademik dönem uluslararası konferansları çerçevesinde Dr. Muhammed b.Muhtar eş-Şankıtî’yi enstitümüzde ağırladık.

Enstitümüz Uluslararası Birimi tarafından düzenlenen “21. Yüzyılda İslâm” başlıklı proje kapsamında 2022-2023 akademik dönem boyunca, İslâmî ilimlerde yöntem ve paradigma değişimlerini incelemeyi hedefleyen, İslâmî ilimler çerçevesinde tecdid çabalarını araştırma ve günümüz meselelerini yeni bir bakış açısıyla değerlendirme gayesiyle İslâm dünyasından önde gelen ilmî şahsiyetlerin misafir edildiği bir konferans dizisi düzenlenecektir.

Projenin hedefleri arasında beşerî, sosyal ve dini ilimleri kapsayan bir perspektifle ilmi meseleler dünyanın önde gelen alimleri tarafından ele alınarak tartışılacak ve yapılan konferanslar sonunda tebliğler kitaplaştırılarak yayınlanacaktır.

Bu çerçevede ilk misafirimiz Muhammad Muhtar eş-Shinkiti olmuştur. Modern dönemde Tecdid ve Sentezci İslam düşünürleri başlığıyla bir konferans gerçekleştiren Şankiti, konuşmasında modern dönemde din alanında meydana gelen değişim ve dönüşümleri ele almıştır.

Konuşmasına bilge kral Aliya İzzetbegoviç’in, “Dünyayı, reddederek değiştiremezsiniz. Dünyayı ve onun varlığını bir vakıa olarak kabul ederek değiştirebilirsiniz” sözüne atıfta bulunarak başlayan Şankıtî dinin bu değişimde önemli rol oynayacağını ifade etti. Bu bağlamda dinin soyut bir fikir olmadığını aksine amele dayanması gerektiğini vurguladı.

İslâm kültür ve medeniyetinin farklı medeniyetlerle beraber senteze açık yapısına dikkat çekerek, İslâm medeniyetinin diğer dinlerden ayrılan yönüne işaret etti. Ayrıca dinde semadan gelen ilâhî ruhun ve onun esaslarının zaman içerisinde yapılan yorumlar ve katkılarla birlikte ağırlaştığını, bu durumun da dinde yapılacak tecdid ile aşılabileceğini söyledi.

Son olarak modern dönemde din alanında meydana gelen değişim ve dönüşümlere değinen Şankıtî, dinde yapılacak sentez veya terkibî düşüncede de dikkatli olunması gerektiğini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.